Zapewne z łakomstwa… a może z nieposkromionej ciekawości browarmistrz opactwa Grimbergen zamykał się za murami klasztornego browaru i wytrwale pracował nad recepturą kolejnego wariantu piwa. Jego wysiłki przyniosły rozkosz dla podniebienia zarówno ówczesnych smakoszy, jak i piwoszy dzisiejszych czasów...
Ciemne i chłodne korytarze opactwa Grimbergen nie zachęcały do nocnych spacerów podczas jesiennych, mroźnych już wieczorów. Pewnego mnicha męczyły jednak sprawy, które od wielu nocy nie pozwalały mu spokojnie zasnąć... Proporcje i temperatura, smaki i zapachy - takie myśli wirowały w głowie klasztornego browarmistrza, skłaniając go do codziennego zakradania się do klasztornego browaru i spędzania w nim niezliczonych godzin, gdzie testował kolejne warianty piwnej receptury. Pewnego wieczoru bezszelestnie, by nie zbudzić opata czuwającego nad przestrzeganiem przez mnichów surowych, zakonnych reguł, przemknął korytarzami budynku klasztornego i dotarł do drzwi browaru cicho je za sobą zamykając. Usiadł przy ciężkiej, drewnianej ławie, otworzył dobrze już sobie znaną, grubą księgę i skomponował na nowo recepturę trunku, nad którym pracował już kilka miesięcy. Po wielu dniach uwarzony na jej podstawie napój był gotowy do degustacji, a efekt przerósł najśmielsze oczekiwania browarmistrza. „Ten trunek jest dwa razy lepszy, niż wszystkie inne piwa, które opuściły mury naszego browaru!” – szeptali między sobą bracia, których poczęstował swoim dziełem. Nie zastanawiając się długo, browarmistrz nadał nowemu piwu nazwę Double…
Jak naprawdę wyglądał proces tworzenia receptury Double pozostanie dla nas zagadką. Na szczęście efekt pracy browarmistrza jest prawdziwy i namacalny dla smakoszy dzisiejszych czasów. Mimo upływu wieków, dzisiejszy smak tego piwa nadal zachwyca ich swoim wyjątkowym charakterem, gwarantując bogactwo doznań sensorycznych.
Sekretem ciemnego koloru i intensywnego smaku Grimbergen Double jest mieszanka różnych rodzajów specjalnie wyselekcjonowanych słodów. W jego zapachu wyczuć można suszone owoce - smakosze o wyćwiczonych nosach rozpoznają w nim wiśnie i śliwki, a także delikatne nuty karmelu. Smak tego trunku jest ciężki, ma on jednak bardzo subtelną goryczkę i jest lekko słodkawy. W tym wyjątkowym piwie wyczuć można owocowe i korzenne nuty, a także zdecydowany aromat palonego słodu. Jego intensywny, wyrazisty charakter świetnie skomponuje się z ciężkimi daniami. Doskonale więc będzie współgrać ze smakiem ciemnego mięsa, z tłustymi, zawiesistymi sosami, czy mocno przyprawionymi i bogatymi w smaku potrawami.
Grimbergen Double to doskonałe piwo na jesienne i zimowe miesiące, podczas których mimowolnie poszukujemy w daniach aromatów korzennych i rozgrzewających, intensywnych smaków. Ciemna barwa tego piwa przywodzi na myśl ciepłe kolory jesieni – czerwone, ozłocone upływem czasu korony drzew, które z czasem zaczyna pokrywać biały, zimowy puch… niczym piana na szczycie tego mahoniowego trunku.
Kontakt dla mediów:
WALK PR
Marta Lesiewska
Senior Account Manager
marta.lesiewska@walk.pl
+48 519 021 080
Link do strony artykułu: https://cafe.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/mahoniowe-dzielo-mistrza-1